advies NVOG: Schenk aandacht aan de navelstrenginsertie en lokaliseer de placenta tijdens SEO
 

Nieuwsbericht van de Vasa Previa Foundation
[datum: 24 April 2008]

De Vasa Previa Foundation heeft verheugd gereageerd op het advies dat de Werkgroep Foetale Echoscopie (WFE) van de NVOG heeft afgegeven op haar najaarsvergadering. De WFE geeft het advies tijdens het SEO (Structureel Echo Onderzoek) aandacht te schenken aan de navelstrenginsertie en de locatie van de placenta.

Hoewel de Vasa Previa Foundation graag gezien had dat deze controles  een verplicht onderdeel zouden worden van het SEO-protocol, is zij toch blij met dit advies. Voorzitter Marlou van Dijck: "Dit is een  eerste stap in de richting van ons ultieme doel: het tot een minimum reduceren van de babysterfte als gevolg van de desastreuze zwangerschapscomplicatie vasa previa.  De VPF is al sinds 2001 bezig om meer aandacht te krijgen voor screening op vasa previa en juiste behandeling ervan. Gelukkig niet zonder resultaat: de laatste tijd worden wij door steeds meer ouders benaderd die de diagnose vasa previa hebben gekregen door een oplettende echoscopist. Deze diagnose is voor de ouders een kostbaar geschenk. Hun baby's worden dan rond de 36 weken zwangerschap gehaald met een keizersnede en komen gezond en wel ter wereld". 

 Meer informatie over vasa previa is te vinden op de website van de VPF: http://www.vasaprevia.nl/.

 Het volledige standpunt van de WFE luidt als volgt: 

 "Standpunt vasa praevia.  De stichting Vasa Praevia is een actieve stichting, al eerder heeft  haar voorzitter een heftig pleidooi gehouden op een ledenvergadering  om te gaan screenen op vasa praevia. Het Royal College of Obstetrics and Gynaecology heeft toegezegd met richtlijnen over screenen naar  v.p. te komen.  Risicogroepen zijn patiŽnten met placenta praevia, 2 lobbige placenta, velamenteuse insertie van de navelstreng, meerling zwangerschap, pijnloos bloedverlies of zwangerschap na IVF.
 Advies van de werkgroep: Schenk aandacht aan de navelstrenginsertie en  lokaliseer de placenta tijdens SEO."

 


Deel deze pagina: