NVOG lanceert nieuwe richtlijnen voor vasa previa
 

Nieuwsbericht van de Vasa Previa Foundation
[datum: 02 May 2008]

De Vasa Previa Foundation (VPF) heeft verheugd gereageerd op de nieuwe richtlijnen van de NVOG met betrekking tot vasa previa. In deze, door de VPF langverwachte, richtlijnen geeft de NVOG adviezen met betrekking tot screening op vasa previa en de juiste behandeling ervan.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft op haar website een nieuwe richtlijn gepubliceert voor “Bloedverlies in de tweede helft van de zwangerschap”. Een van de oorzaken van bloedverlies in deze periode is vasa previa, een mogelijk desastreuze zwangerschapscomplicatie waarbij er onbeschermde bloedvaten van placenta of navelstreng voor de geboorte-uitgang liggen. Indien onopgemerkt, betekent deze complicatie in de meeste gevallen de dood van een volkomen gezonde baby.

De NVOG heeft in de nieuwe richtlijn de aanbevelingen opgenomen die de Vasa Previa Foundation al in april 2006 voorstelde. Hieronder valt onder andere een vaginaal echoscopisch onderzoek bij vrouwen met een laagliggende placenta in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Deze vaginale echo zou een mogelijke velamenteuze navelstreng insertie, die kan resulteren in vasa previa, kunnen opsporen. Ook worden de risicofactoren voor vasa previa beschreven, namelijk: een laagliggende placenta, meerlobbige placenta, meerlingzwangerschap en zwangerschappen resulterend uit IVF-bevruchtingen. De NVOG adviseert ook een geplande keizersnede tussen de 35 en 37 weken, bij zwangeren waarbij de diagnose vasa previa is vastgesteld.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Werkgroep Foetale Echoscopie (WFE) van de NVOG tijdens hun najaarsvergadering een advies heeft uitgebracht met betrekking tot de 20 weken echo, teneinde de diagnose vasa previa te kunnen opsporen. De WFE geeft het advies tijdens het SEO (Structureel Echo Onderzoek) aandacht te schenken aan de navelstrenginsertie en de locatie van de placenta.

De Vasa Previa Foundation (VPF) heeft verheugd gereageerd op de nieuwe richtlijn en het advies van de WFE. Hoewel zij graag gezien had dat de controles op navelstrenginsertie en placentalocalisatie een verplicht onderdeel zouden worden van het SEO-protocol, is ze toch blij met de adviezen, die de protocollen in de ziekenhuizen verder zullen aanscherpen. Voorzitter Marlou van Dijck: "Dit is een eerste stap in de richting van ons ultieme doel: het tot een minimum reduceren van de babysterfte als gevolg van de desastreuze zwangerschapscomplicatie vasa previa. De VPF is al sinds 2001 bezig om meer aandacht te krijgen voor screening op vasa previa en de juiste behandeling ervan. Gelukkig niet zonder resultaat: de laatste tijd worden wij door steeds meer ouders benaderd die de diagnose vasa previa hebben gekregen door een oplettende echoscopist. Hun baby's worden dan rond de 36 weken zwangerschap gehaald met een keizersnede en komen in het overgrote deel van de gevallen gezond en wel ter wereld".

Meer informatie over vasa previa is te vinden op de website van de VPF: http://www.vasaprevia.nl/.

De nieuwe richtlijn voor vasa previa is terug te vinden op de website van de NVOG: http://nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=26668&richtlijn_id=797 

 


Deel deze pagina: