petitie tekenen: terugdringen babysterfte als gevolg van vasa previa
 

Nieuwsbericht van de Vasa Previa Foundation
[datum: 07 November 2010]

Zoals iedereen heeft kunnen lezen in de krant, is de babysterfte in Nederland nog steeds veel te hoog. Een van de oorzaken van babysterfte is Vasa Previa, een zwangerschapscomplicatie met een mogelijk dodelijke afloop, ALS hij niet vantevoren ontdekt is.

Babysterfte door vasa previa is onnodig want door erop te controleren tijdens de 20 weken echo, kan deze complicatie ontdekt worden, waarna de baby gezond en wel ter wereld zal komen met een geplande keizersnede tussen de 35 en 37 weken.

De NVOG heeft de controle op de navelstrenginsertie als een optioneel onderdeel in de 20 weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek = SEO) gezet. Naar de placenta wordt ook amper gekeken.

De Vasa Previa Foundation vecht er al jaren voor om beide onderdelen als verplicht onderdeel van de SEO op te laten nemen. Helaas nog zonder resultaat.

Aangezien babysterfte momenteel een hot issue is binnen de regering, willen we vasa previa bij hen onder de aandacht brengen. Alleen op die manier kan er druk op de NVOG uitgeoefend worden deze controle voortaan verplicht te stellen.

Help ons hiermee en onderteken de petitie hiervoor op http://vasaprevia.petities.nl

Bedankt!!

 


Deel deze pagina: